Do góry

Desery Przepis na:

tort tiramisu…

tort tiramisu…

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 20747

Dodano:

Odsłon: 26146

Szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny. Każdą warstwę czekolady oprószyłam dodatkowo łyżeczką kakao…

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Do nasączenia blatów: 160 ml wrzacej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml likieru amaretto
  • Składniki na masę: 750 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • Ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 łyżeczki kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tort tiramisu…

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone …

  2. masa: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

  3. Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych i łyżeczką kakao. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 23 marca 2016 ależ mam ochotę upiec, ale mam obawy co do tego opuszczania ciasta na podłogę, czy to jest konieczność?
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 marca 2016 Jesli uzyjemy do nasaczenia zamiast wody i kawy rozpuszczalnej, silna esspresso, wtedy bedzie mozna powiedziec, ze tort jest originalnie wloski... Oprócz tego mozna o zaprezentowanym wypieku tylko same superlatywy... Prezentuje sie wybornie i pewnie tez tak smakuje...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń