Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, śmietankowy i bardzo kolorowy
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1298
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 606
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 460
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 106
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1298
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 606
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 460
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 106
Składniki
Biszkopt: Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy przesianą mąkę tortową i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Dno średniej tortownicy smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut (do suchego patyczka). Rada: Wszystkie składniki do wykonania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można upiec dzień przed robieniem tortu.
Krem: Wszystkie składniki (3 żółtka, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mleka) ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce ucieramy 2 kostki miękkiego masła razem z kostką margaryny i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy 3 łyżki kakao.
Poncz: Do 300ml gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się rozpuszczą a później studzimy.
Składanie tortu i dekoracja: Tort dzielimy na 3 blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem według uznania i smarujemy częścią masy (wcześniej dzielimy masę na tyle części na ile pokroimy biszkopt, musimy pamiętać również o boczkach). Przykrywamy drugim krążkiem, ponownie nasączamy i smarujemy masy. Ostatni blat nasączamy przed położeniem na torcik (na zbyt mokrym blacie trudno będzie rozsmarować masę). Na koniec smarujemy kremem górę i boki tortu oraz dekorujemy wg uznania. Aby uzyskać dekoracyjne boki tortu takie jak na zdjęciu, należy wycisnąć pionowo kilka kropek a później zaokrągloną końcówką łyżeczki lub noża przyłożyć mniej więcej w połowie każdej wyciśniętej kropki, docisnąć do boku i przeciągnąć w prawo. Dodatkowo tort obsypałam cukrowymi motylkami i perełkami oraz czekoladowymi literkami z imieniem jubilatki.
Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.