Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt przełożony bitą śmietaną, czyli klasyka wśród deserów.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Ciągle ubijając do białek dosypywać powoli cukier.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i dokładnie ubić.
Do masy jajecznej wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto na biszkopt przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm i piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 25 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przekroić na dwa krążki, z których jeden położyć jako spód tortu.
Krem czekoladowy rozprowadzić równomiernie na spodnim krążku biszkoptu.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, wsypać cukier puder i ponownie ubić do wymieszania składników.
Mniej więcej połowę śmietany rozprowadzić na dolnym krążku posmarowanym kremem czekoladowym i przykryć drugim krążkiem.
Czekoladę zetrzeć na wiórki na tarce o małych oczkach i wsypać do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na wierzchniej i bocznej części tortu.
Ozdobić w dowolny sposób.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy biszkopt stanie się wilgotny od bitej śmietany, dlatego też sugeruję upieczenie biszkoptu dzień wcześniej i przygotowanie całego tortu rano w dniu, kiedy będzie podawany.