Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z grejpfrutem i pistacją"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone miękkie masło, jajko oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieć gładkie ciasto i odłóż w chłodne miejsce na ok. 30 minut, by odpoczęło.
Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyłóż nim tortownicę z wyższą krawędzią. Dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do przyrumienienia w temperaturze 180°C. l Wymieszaj twaróg z mlekiem skondensowanym, dodaj jajka i budyń waniliowy w proszku. Dobrze wymieszaj (nie ubijaj). Obrany grapefruit pokrój na kawałeczki.
Wlej krem do podpieczonego ciasta i ułóż kawałki owoców. Piecz w temperaturze 170° C ok. 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Resztę grejpfrutów obierz, podziel na cząstki i udekoruj tort. Posyp posiekanymi pistacjami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 390 kcal.
Nie przepadasz za cytrusami? Na wierzch tortu, oprócz pistacji, wysyp np. posiekane drobno orzechy brazylijskie lub inne, które lubisz.Źródło: Na żywo