Puszysty biszkopt mocno nasączony sokiem z pigwowca, przełożony warstwą konfitury z aronii i kremami tiramisu i czekoladowym.
Tort z kremem tiramisu i czekoladowym.
Składniki
- jaja kurze 10 szt
- mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- sól szczypta
- krem o smaku tiramisu 1 opakowanie
- krem czekoladowy 1 opakowanie
- masło 200 g
- mleko 500 ml
- konfitura z aronii
- sok z pigwowca do nasączenia
- kwiatki do dekoracji
- szklanka o pojemności 250 ml
Składniki
- jaja kurze 10 szt
- mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- sól szczypta
- krem o smaku tiramisu 1 opakowanie
- krem czekoladowy 1 opakowanie
- masło 200 g
- mleko 500 ml
- konfitura z aronii
- sok z pigwowca do nasączenia
- kwiatki do dekoracji
- szklanka o pojemności 250 ml

Potrzebne przybory kuchenne
mikser, miska, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, patka
Etapy przygotowania
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

Wykonanie kremu tiramisu: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie kremu czekoladowego: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go sokiem z pigwowca i wody, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu tiramisu, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem czekoladowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę z wymieszanych pozostałych kremów, także i na boki. Na wierzch tortu kładziemy dekorację z kremu i kwiatków. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- jaja kurze 10 szt
- mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- sól szczypta
- krem o smaku tiramisu 1 opakowanie
- krem czekoladowy 1 opakowanie
- masło 200 g
- mleko 500 ml
- konfitura z aronii
- sok z pigwowca do nasączenia
- kwiatki do dekoracji
- szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu tiramisu: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie kremu czekoladowego: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go sokiem z pigwowca i wody, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu tiramisu, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem czekoladowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę z wymieszanych pozostałych kremów, także i na boki. Na wierzch tortu kładziemy dekorację z kremu i kwiatków. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!
Bardzo ładnie wygląda gratuluję
Pycha! Na pewno sprawił komuś przyjemność :)
Super tort, pięknie udekorowany!
Wspaniały tort 👌