Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt mocno nasączony sokiem z pigwowca, przełożony warstwą konfitury z aronii i kremami tiramisu i czekoladowym.
mikser, miska, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, patka
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17279
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4880
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7654
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17279
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4880
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7654
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu tiramisu: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie kremu czekoladowego: Krem przygotowyjemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu. Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go sokiem z pigwowca i wody, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu tiramisu, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem czekoladowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę z wymieszanych pozostałych kremów, także i na boki. Na wierzch tortu kładziemy dekorację z kremu i kwiatków. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!