Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Biszkopt: (zawsze piekę dzień wczesniej): Białka z solą nalezy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia, budynie i ewentualnie barwnik przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Blachę z biszkoptem wyjąc z piekarnika i rzucić ją na podłogę z wysokości 30-40cm. Odstawic do wystudzenia.
W tym samym dniu przygotować masę do kremu. Czekoladę połamać na kostki. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietankę zagotować i od razu ściągnąć z palnika. Dodać czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia biszkopt przekroic wzdłuż na 3 blaty. Masę śmietankowo - czekoladową ubić na sztywną masę. Na talerz lub paterę połozyć jeden blat biszkoptu, nasączyć delikatnie, posmarowac cienko dżemem, wyłozyć 1/3 kremu, równo rozsmarować. Wyłozyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Na wierzch ostatni blat biszkoptu i cienka warstwa dżemu. Wierzch i boki posmarować kremem. Do reszty kremu można dodać barwnik i udekorowac dowolnie. U mnie róże, do których użyłam tylki 1M Wiltona. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)