Do góry

Desery Przepis na:

Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.

Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 812 Ocena: 15655

Dodano:

Odsłon: 1822

Tort dla dorosłych.Mocno alkoholowy i bardzo smaczny.Lekki ,pachnący pomarańczą ,miętą ,rozpływa się w ustach. Szybki do zrobienia i bez pieczenia. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • podłużne biszkopty 420g
  • likier pomarańczowy 50ml
  • likier miętowy 50ml
  • rum 70ml
  • 2 serki mascarpone
  • 2 śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier puder 4 łyżki
  • kopiata łyżka kawy mielonej
  • mandarynki 4 szt
  • maliny 100g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę ,zalać szklanką wrzątku.Zostawić do wystudzenia.
    Do zimnej kawy wlać 70ml rumu.

    Tortownicę 25/25cm wyłożyć folią aluminiową.
    Na spód dać biszkopty i naponczować kawą z rumem.

  2. Śmietanki ubić z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru i śmietan-fixem.

    Do miski wyłożyć serki ,dodać ubite śmietanki,zmiksować.
    Masę podzielić na dwie części.

    Do jednej części wlać likier pomarańczowy.
    Masę wyłożyć na biszkopty i przykryć następnymi,które również ponczujemy kawą z rumem.

    Druga warstwa miętowa ,ją dzielimy na pół ,część zostawiamy na posmarowanie wierzchu torta.

    Po wyłożeniu warstwy miętowej znów układamy biszkopty ,które ponczujemy,i dajemy ostatnią warstwę masy miętowej.

  3. Dekorujemy owocami .

  4. Tort dać do lodówki na kilka godz.

  5. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń