Do góry

Desery Przepis na:

Tort zabajone

Tort zabajone

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 2873

Inspiracją do powstania tego tortu był właśnie deser zabajone

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 6 sztuk
  • cukier 12 łyżek
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • Masa :
  • żółtka 7 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • masło 1 1/2 kostki
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • Masa cukrowa:
  • białko 1 sztuka
  • cukier puder 500 gram
  • żelatyna 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • śmietana kremówka 36% 500 ml
  • zagęstnik do śmietany typu śmietan-fix 3 sztuki
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszam obroty i ucierając dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łączę z masa jajeczną. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-180°C na 35-45 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na trzy części i odstawiam.
    Na masę żółtka z cukrem ucieram na parze aż będą białe, zdejmuje i ucieram jeszcze aż lekko przestygną. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami utarte żółtka. Do masy, wlewam cienkim strumieniem, mleko skondensowane i całość odstawiam do lodówki, aż lekko stężeje.
    Brzoskwinie osączam, sok zlewam do naczynia, rozcieńczam przegotowaną wodą by otrzymać dwie szklanki nektaru i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Owoce kroję w cienkie plasterki.
    Spód biszkoptowy nasączam nektarem, układam plasterki brzoskwiń i smaruję kremem zabajone, na to układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu.
    Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki.
    Białko ubijam rózgą, dosypuje przesiany cukier puder, w takiej ilości, aż masa będzie plastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i dodaję rozpuszczoną żelatynę. Zagniatam, cienko rozwałkowuję, wycinam kieliszkiem i małą szklaneczką kółka i łączę ze sobą tworząc kwiat., a następnie wycinam listki. Układam na wierzchu tortu i całość ponownie schładzam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 stycznia 2015 Wspaniały tort, a smak idealny i wprost bajeczny dla podniebienia - pyszności! :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 25 stycznia 2015 Cudny tort jaki efektowny, jestem pod wrażeniem Wygląda jak z najlepszej cukierni gratuluję tak starannego wykonania ...zachwycający.Zjadłabym kawałeczek bez wyrzutów ....Super tort ...
Pozdrawiam ...
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń