Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z musem śliwkowym i kremem stracciatello

Tortowe z musem śliwkowym i kremem stracciatello

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 8810

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone z musem śliwkowym z galaretką. Przełożone też kremem z mascarpone i czekoladą. Ciasto oblane polewą czekoladową z dekoracją walentynkową. Ciasto miękkie, winne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki -1 budyń waniliowy (40 g.)
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 szklanki oleju
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -90 g. mąki -1 budyń czekoladowy (40 g.)
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 szklanki oleju
  • NASĄCZENIE:
  • -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
  • MASA ŚLIWKOWA:
  • - ok.500 ml. musu śliwkowego - 2 galaretki czerwone-2 szklanki wody
  • - 5 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody
  • CIASTKA: -kilkanaście okrągłych biszkopcików
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 g. serka mascarpone -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -30 g.żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. tartej gorzkiej czekolady
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. gorzkiej czekolady -100 g. mlecznej czekolady
  • -70 ml.śmietanki 30 % -1 łyżka masła
  • DEKORACJE: -dekoracje cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt 1- Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką.Na koniec powoli dodawać olej i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175* C. Obrócić na deskę, zdjąć papier i niech wystygnie.

  2. biszkopt 2- Postąpić jak z 1 biszkoptem, z tym że dodać ciemny budyń i kakao.

  3. Jasny biszkopt włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Nasączyć kawą.

  4. masa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać mus śliwkowy i wymieszać. (Ja miałam rzadkie powidła śliwkowe, ale można dojrzałe śliwki, albo ugotowane przetrzeć przez sito i posłodzić).Żelatynę rozmieszać z przegotowaną gorącą wodą i jak będzie letnia to wmieszać do galaretek z musem. Jak już zacznie wszystko tężeć to wylać na biszkopt w blaszce. Trochę schłodzić w lodówce.

  5. Biszkopciki maczać w kawie i układać na masie.

  6. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać łopatką startą czekoladę i wyłożyć do blaszki. Rozsmarować, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.

  7. Przykryć biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Dół biszkoptu jest równiejszy i polewa będzie równiejsza.

  8. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady, wraz ze śmietanką i masłem. Oblać i rozsmarować na placki.

  9. Posypać cukrowymi ozdobami, albo udekorować w/g własnego gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń