Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tradycyjna karpatka, przepis ze starego zeszytu, niezawodny od ponad trzydziestu lat. Polecam.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 756
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 128
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1333
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 756
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 128
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1333
Składniki
Wodę z masłem zagotuj, do gotującej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj aż zacznie gęstnieć . Odstaw do ostygnięcia.
Po wystudzeniu dodaj proszek do pieczenia, mieszaj dodając po jednym jajku, wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie równe części. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia równomiernie rozprowadź ciasto i piec osobno każdy blat po około 30 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor.
Z 0,5 litra mleka odlej połowę, resztę zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj na gładką masę obie mąki i żółtka, wlej na gotujące mleko i ugotuj budyń. Wierzch przykryj folią spożywczą i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzyj puszysty krem. Dodaj kilka kropel olejku śmietankowego.
Jeden blat karpatki posmaruj gotowym kremem, przykryj drugim blatem, wierzch posyp cukrem pudrem. Polecam.