Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne smaczne wędlinki na kanapki, domowego wyrobu. Wszystkiego można się nauczyć, nawet wędzenia w garnku i wtedy możemy za niewielkie koszty mieć swój, smaczny wyrób. Wędząc w garnku, używamy tylko drobnych zrębków typu Borniak.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 100
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9875
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 100
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9875
Składniki
Peklowanie : Peklujemy według podanej tabeli. W 300 ml wody zagotowuję liście laurowe, ziele angielskie i czosnek pokrojony w kawałki (nie obierany). Parzymy po zagotowaniu 20 minut i dodajemy do 400 ml. wody w której rozpuściliśmy peklosól. Solankę studzimy i ją zalewamy ułożone w pojemniku polędwice. Nastrzyk polędwic solanką robimy według danych, podanych w tabeli, w przypadku tego przepisu to jest 200 ml. solanki. Po nastrzyku mięsa nie masujemy.
Peklowanie na mokro według tabeli Dziadka, 4 dni. Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osznurowujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu do osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzenie w garze, na zrębkach olcha, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju, studzimy do temperatury 12 st.C. i po ostudzeniu umieszczamy do lodówki.