Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto, pyszny budyniowo - maślany krem powinien wielu zwolennikom słodkości przypaść do gustu:-)) Krem znalazłam jakiś czas temu na jednym z blogów i jest to najsmaczniejszy krem budyniowy jaki jadłam. Polecam wszystkim.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 154
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 2236
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 2095
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 46
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 154
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 2236
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 2095
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 46
Składniki
Jajka ubić ze szklanka cukru ( ubijam je około 15 minut żeby były bardzo puszyste ) Powoli dodajemy przesianą szklankę mąki i proszek. Następnie kakao i cynamon. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną np: kaszą manną blaszkę o wymiarach 25x30 lub 28x23 i pieczemy w 170 stopniach około 40minut. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 3łyżkami cukru. Drugą zmiksować z 2 żółtkami i 3 łyżkami mąki pszennej oraz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.Dodać do gotującego się mleka,mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Ja jeszcze gorący budyń zanim go odstawię do ostudzenia rozbijam mikserem żeby pozbyć się ewentualnych grudek powstających podczas gotowania. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas miksując. Ciasto musimy przekroić na dwa placki. Można nasączyć je mocniejszą herbatą lekko osłodzoną lub tym co sami lubimy najbardziej. Przekładamy kremem, przykrywamy drugim plackiem. Kajmak przekładamy do garnuszka i lekko go podgrzewamy aby nam się lepiej rozsmarowywał. Wykładamy go na wierzch ciasta wyrównujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Przechowujemy ciasto w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest je wyjąć nieco wcześniej.