Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjna pascha"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Ser zawiń w gazę, końce materiału zwiąż. Przygotowany węzełek umieść nad garnkiem. Pozostaw na noc, by ściekła cała serwatka. Następnego dnia ser trzykrotnie przepuść przez maszynkę.
W rondelku lub garnku o grubym dnie stop masło. Dodaj szczyptę soli oraz całe jajka. Wlej gęstą i kwaśną śmietanę. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Cały czas mieszając, gotuj masę na małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia.
Dodaj ser. Gotuj, aż w masie zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Zdejmij z ognia, ostudź mieszając drewnianą łyżką. Dodaj umyte rodzynki, posiekane orzechy i cukier.
Schłodzoną masę przełóż do wyłożonej gazą donicy z dziurką. Przykryj talerzykiem lub deską, obciąż. Całość ustaw w głębokim talerzu, by płyn miał gdzie ściekać. Paschę odstaw na dobę do lodówki. Po wyjęciu ozdób migdałami i pokrojonymi w plastry pomarańczami.
Czas ok. 45 min; porcja – 450 kcal, cena 2,30 zł
Najlepszy na paschę jest domowy twaróg. Aby otrzymać 1 kg pysznego sera, potrzeba 2-2,5 l zsiadłego mleka. Wlej je do garnka i ogrzewaj na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy w mleku pojawią się grudki, zdejmij garnek z ognia. Zawartość przelej przez gęste sito. Powstały biały ser dobrze odciśnij.Źródło: Świat kobiety