Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bardzo puszyste i wilgotne pączki z tradycyjnego ciasta drożdżowego.
Jeśli poszukujesz sycącego i rozgrzewającego dania, idealną propozycją dla ci...
Odsłon: 30624
Smaczna tradycyjna Izaura, to ciasto które królowało na stołach w latach osie...
Odsłon: 10972
Domowe hamburgery też są pyszne, trochę pracy trzeba włożyć ale przynajmniej...
Odsłon: 299
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 157
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 75
Domowe hamburgery też są pyszne, trochę pracy trzeba włożyć ale przynajmniej...
Odsłon: 299
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 157
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 75
Składniki
Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, całość przysyp lekko mąką. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min
W tym czasie żółtka, jajko resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj na jasną i puszystą masę Po 15 min drożdże powinny zacząć wyraźnie pracować, jeśli jeszcze tak nie jest zostaw je na kolejne 5-10 min Do miski z mąką dodaj utarte jajka z cukrem, wlej resztę ciepłego mleka i wyrób gładkie ciasto (ciasto powinno zacząć odstawać od dłoni i od miski) Wlej ocet lub spirytus i ponownie wyrób Na koniec dodaj olej i miękkie lub roztopione masło i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min
Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut Ciasto podziel na 16 części, każda po ok. 60 g Każdy kawałek ciasta uformuj w kształt kuli (zobacz film) Uformowane kulki ciasta układaj na tacy lub stolnicy posypanej mąką i przykryj od razu ściereczką żeby ciasto nie wysychało Odstaw na ok. 30 min do napuszenia
W tym czasie rozgrzej olej Smaż pączki na średnim ogniu przez ok 2-3 min z każdej strony Po przestudzeniu nadziej pączki za pomocą strzykawki, szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką
Gotowe pączki możesz polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby użyj więcej cukru pudru lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję) Możesz też pączki posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Przepisy Desery
Desery
brzoskwiniowe trio
Desery
Błyskawiczne ciasto tropikalne dla niespodziewanych gości.
Desery
Wielkanocne pierniczki
Desery
Mazurek krówkowy
brzoskwiniowe trio
...Pyszne ciasto brzoskwiniowe trio to biszkopt budyniowy nasączony sokiem z...
Odsłon: 589
Błyskawiczne ciasto tropikalne dla niespodziewanych gości.
Witajcie .Chciałbym wam zaprezentować pomysł na pyszną przekąskę do kawy któr...
Odsłon: 224