Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Trio z aksamitnym serem, orzechami i powidłami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 375
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, zagotuj, odstaw, by spęczniał i wystygł. Mąkę przesiej. Dodaj 10 dag masła, 1 jajko oraz 1/2 szkl. cukru. Zagnieć ciasto, schłodź.
Mak osącz, zmiel trzy razy. Wymieszaj z 4 jajkami, 1 szkl. cukru, orzechami, powidłami oraz bułką tartą i zapachem migdałowym.
Resztę jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Twaróg zmiksuj z żółtkami, resztą masła i cukru.
Dodaj proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Białka ubij, pianę delikatnie połącz z masą serową. Blachę wyłóż pergaminem, wylep ciastem.
Rozsmaruj mak i ser. Piecz 60 min w temp. 180°C. Wytnij okrągłe porcje i udekoruj według uznania.
90 min (bez czasu studzenia maku) Porcja: 460 kcalŹródło: Naj