Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 290
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5080
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4872
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45011
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 635
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 290
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5080
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4872
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45011
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 635
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu.
Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami.
Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.
Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego :)