Do góry

Desery Przepis na:

Trociniak przekładany

Trociniak przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4997

Dodano:

Odsłon: 29842

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie.

Składniki

  • Biszkopt: 7 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • Jabłka: 3 galaretki agrestowe
  • 2-3 jabłka
  • Posypka: 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Trociniak przekładany

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

  2. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu.

  3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami.

  4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń