Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2515

Dodano:

Odsłon: 16030

Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowiec to z truskawek truskawkowiec. Ciasto bardzo pyszne, winne

Składniki

  • Biszkopt:
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
  • Masa:
  • 70 dag truskawek
  • 2 kisiele truskawkowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka wody
  • Do dekoracji:
  • 30 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy ze szczypta soli na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
    Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
    Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.

    Przygotowujemy masę.
    Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.

    Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.
    Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.

    Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

    W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.

    Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej

    Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń