Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono... ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków. Jeśli ma kto problem z zaplataniem chałki w czterokrotny warkocz, polecam film instruktażowy Ziołowego Zakątka: https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2098
Polecam.
Odsłon: 417
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1974
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 34
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2098
Polecam.
Odsłon: 417
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1974
Składniki
ROBIMY ZACZYN Mleko podgrzewamy i wlewamy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, 2/3 szklanki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem, nakrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
ROBIMY CIASTO Masło topimy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Do duuuużej michy przesiewamy resztę mąki. Dodajemy do niej mielone migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę pomarańczową i mieszamy wszystko razem. Z powstałej mieszanki robimy kopczyk, a w nim dołek. W dołku umieszczamy wyrośnięty zaczyn, stopione masło i wbijamy jajka. Zagniatamy spójne ciasto, a kiedy zaczyna odchodzić od rąk, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze 10-15 minut na jędrne, błyszczące ciasto (staramy się nie podsypywać mąką – zbyt duża jej ilość spowoduje, że chałka będzie ciężka i sucha). Tak umęczone ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem duuuużej michy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
ZAPLATAMY CHAŁKĘ Pachnące, wyrośnięte ciasto uderzamy teraz pięścią, aby je odpowietrzyć i zabieramy się za tworzenie splotu. Najpierw ciasto dzielimy na cztery równe części, a następnie z każdej z nich robimy (zagniatając, turlając, kulgając...) długi wałek, około 35-40 cm. Powstałe wałki łączymy, zlepiając końce razem i zaplatamy warkocz. Po skończeniu zaplatania łączymy razem końce i podwijamy pod spód. Tak powstałą chałkę wykładamy do dużej podłużnej formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Tsoureki to zdecydowanie wypiek dla cierpliwych...
PIECZEMY Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Piękną, wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie posypujemy sezamem lub płatkami migdałowymi.
W końcu możemy ją upiec! Wkładamy do rozgrzanego pieca na około 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni.
Ja pałaszuję jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem ze szklanką zimnego mleka.