Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pięknie prezentujące się ciasto tulipan. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ciasto w takim kształcie, a w takich kolorach. Jest pracochłonne, ale zaręczam, że wysiłek się opłaci :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy oliwę z oliwek, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek.
Masę dzielimy na 4 części. Do I dodajemy mak, do II budyń, do III kisiel, a do IV kakao.
Po łyżce nakładamy masę na blachę. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 190*C. Studzimy i przekrawamy na pół.
Gotujemy budyń. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Mieszankę budyniową wsypujemy do pozostałego mleka razem z mąką i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie ze sobą łączymy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy ok 30 sekund i wyłączamy pod rondelkiem gaz. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i połączyło z resztą.
Ciasto nasączamy ulubionym ponczem (u mnie brandy z wodą, cytryną i cukrem) przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kokosem.
zdj