Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Twarogowy warstwowiec z gruszkami"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 331
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2553
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 331
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2553
Składniki
Mąki przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i żółtko. Zagnieć, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj 30 minut.
Gruszki umyj i obierz. Przetnij, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Masło rozgrzej w garnku. Wrzuć gruszki. Dodaj 2 łyżki cukru, smaż 2-3 minuty. Twaróg zmiksuj z resztą cukru, jajkami i mąką kukurydzianą.
Ciastem wyłóż tortownicę do 2/3 jej wysokości, ponakłuwaj i piecz w 180oC przez 8 minut. Na podpieczony spód wyłóż cienką warstwę masy serowej. Rozłóż porcję gruszek. Nakładaj na przemian masę i owoce. Wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piecz około 60 minut, aż wierzch ciasta apetycznie się zrumieni. Podawaj lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Tajemnice kruchego ciasta
To najczęściej używana podstawa do tart. Warto dobrze poznać podstawowe zasady, dzięki którym zawsze będzie rozpływać się w ustach.
• Tłuszcz: najlepiej sprawdzi się masło. Musi być zimne, by podczas szybkiego zagniatania nie zdążyło wchłonąć mąki.
• Mąka: najlepsza jest pszenna, krupczatka lub – dla odmiany – orkiszowa. Ważne, by zachować proporcje między mąką, tłuszczem i cukrem. Te optymalne to 3 : 2 : 1.
• Cukier: użyj tego drobnego albo cukru pudru. Do nadzienia z gruszek czy śliwek świetnie pasuje cukier trzcinowy, brązowy lub kokosowy!
• Jajka: żółtko nadaje kruchość. Je śli ciasto ma być delikatniejsze, dodaj więcej żółtek, i to ugotowanych!Źródło: Naj