Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przysmak ma z tego co zdążyłam zaobserwować wiele nazw. Ta jest chyba najbardziej obrazowa i adekwatna do tego wypieku. Zrobienie usteczek zajmuje kilka minut. Zagniecenie ciasta, rozwałkowanie i wykrawanie szklanką kółeczek. Najwięcej czasu z tego wszystkiego zajmie nam chyba obieranie i krojenie jabłek. Ciastka nie są zbyt słodkie, dlatego przed podaniem warto je obsypać cukrem pudrem! Z podanej porcji wychodzą dwie duże blaszki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Zagniatamy elastyczne ciasto z twarogu, mąki i masła. Jabłka kroimy w ósemki. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm na stolnicy podsypanej mąką. Plasterki jabłek układamy na krążkach i składamy je wpół nie zlepiając brzegów tak jak w pierogach. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni do zezłocenia czyli około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.