Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy słodkości, a u szczytu niejednej listy ulubionych deserów z pewnością znajdują się takie przysmaki, jak napoleonki czy karpatka. Sięgamy jednak po nie stosunkowo rzadko. We współczesnych cukierniach niełatwo o naprawdę dobrą karpatkę, a jej zrobienie w domowych warunkach jest dość czasochłonne. Na szczęście niepohamowany apetyt na tego typu ciastko można zaspokoić, zastępując ciasto parzone andrutami. Wafelkowiec z kremem karpatkowym jest równie smaczny, a przygotujesz go w kilkanaście minut!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 428
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2777
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1663
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14493
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 428
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2777
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1663
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14493
Składniki
Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Rozpuść proszek na budyń w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i strąkiem wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij strąk i dodaj do rondelka rozpuszczony budyń. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia (zamieszaj co pewien czas).
Utrzyj masło mikserem na pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Połącz go z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii. Przełóż kremem wafle, lekko dociskając kolejne warstwy. Jeden z wafli pokrusz drobno i wymieszaj z płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Udekoruj mieszanką ostatnią warstwę kremu.
Wstaw wafelkowiec do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień!