Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wafle pomarańczowe"
Składniki
Długo nie poleżą na talerzu, bo są naprawdę dobre. Dla mnie ważne jest też to, że się je błyskawicznie i łatwo robi. Agata Skiba z Łabędziowa
Mleko, margarynę i cukier wkładam do rondelka i gotuję, aż się połączą. Następnie wsypuję galaretki pomarańczowe, mieszam do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiam do wystygnięcia.
Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, szybko przekładam nią wafle. Ta porcja wystarcza na przełożenie 4-5 wafli. Dociskam je np. deską (kładę ją na papierze), żeby dobrze się skleiły.
Robię polewę: masło (można je zastąpić margaryną), wodę i kakao łączę i gotuję na małym ogniu. Mieszam, by rozbić grudki. Polewą smaruję wierzch wafli. Dekoruję wiórkami.
25 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 14-16 porcji.Źródło: Kobieta i życie