Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wakacyjny deser"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 122
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 122
Składniki
Żelatynę włóż do miseczki z letnią wodą, odstaw do namoczenia. Jogurt przelej do metalowego naczynia. Umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, lekko podgrzej na parze.
Kremówkę wlej do małego garnuszka lub rondelka, również lekko podgrzej. Dodaj naturalny miód. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Dodaj namoczoną żelatynę. Ogrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, a wszystkie dokładnie połączą.
Masę śmietanową z miodem i żelatyną przelej do podgrzanego na parze jogurtu naturalnego, starannie rozmieszaj. Jagody opłucz, osusz na sicie. Dodaj do jogurtu. Całość krótko ubijaj.
Przygotuj cztery szklane pucharki lub miseczki. Przelej je lodowatą wodą, a następnie napełnij jogurtową galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia na minimum cztery godziny.
Mandarynki osącz z zalewy. Możesz też użyć świeżych owoców. Wówczas sparzoną mandarynkę obierz, podziel na cząstki, a następnie z każdej cząstki usuń błonkę. Wytnij z niebieskiego kartonu cztery żagle, pomaluj je dowolnie. Doklej wykałaczki. Wbij je w mandarynki. Umieść na deserze.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 200 kcal, cena 2,10 zł.Źródło: Świat kobiety