Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 2278

Lekki deser mleczny z truskawkami

Składniki

  • 1 litr mleka, 6 łyżeczek żelatyny,
  • laska wanilii, słodzik/ cukier/ miód,
  • aromat waniliowy, 500g truskawek,
  • herbata owocowa,słodzik,
  • 5 łyżeczek żelatyny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Z wanilii wydrążamy ziarenka.
    Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
    Dodajemy pokruszony słodzik, wanilię i aromat.
    Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, wlewamy do garnka i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Herbatę zaparzamy w szklance gorącej wody.
    Dodajemy pokruszony słodzik.

    Truskawki kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera, i razem z herbatą miksujemy.

    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy chwilę w mikrofali,
    i wlewamy do musu - mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Do naczyń wlewamy warstwę mleczną - można ułożyć pod kątem w lodówce.
    Gdy masa stężeje, wlewamy mus truskawkowy.

    Podajemy z prażonymi płatkami owsianymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń