Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa rozeta

Waniliowa rozeta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Waniliowa rozeta"

Składniki

  • 22 dag masła
  • 32 dag cukru
  • szszypta soli
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag + 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 1 kg jabłek
  • 200 ml + 5 łyżek soku jabłkowego
  • sok z cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 op. zagęstnika do śmietany
  • 1 jabłko z czerwoną skórką
  • melisa
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Utrzyj 1/2 masła z 1/3 cukru. Dodaj 1 jajko, mąkę, proszek i sól. Wlej 2-3 łyżki śmietany. Zagnieć ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylep ciastem. Piecz 15-20 minut w 175°C.

  2. Do garnka wlej 10 dag śmietany. Dodaj 1/3 cukru, płatki migdałowe i 1/2 masła, pod- grzej i rozsmaruj na spodzie tortownicy. Piecz 15 min w 175°C. Przestudź i potnij na trójkąty.

  3. Jabłka obierz, potnij. Skrop sokiem z cytryny, dodaj 200 ml soku i resztę cukru. Gotuj 4-5 minut. Budyń rozrób w reszcie soku, wlej do jabłek, ugotuj. Wyłóż na kruchy spód. Wystudź.

  4. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Rozsmaruj na budyniu, ew. wyciśnij rozetki na cieście. Czerwone jabłko pokrój. Tort udekoruj jabłkiem, trójkątami i melisą.

  5. Wafelkowy wachlarz

  6. Trójkątne ciastka, z których formujesz wachlarz na wierzchu tortu, możesz przygotować także z suchych wafli. Weź 2-3 sztuki. Wytnij z nich kółka. Potem przełóż cienką warstwą gotowej masy kajmakowej. Obciąż deseczką i odstaw na noc w chłodne miejsce.

  7. Następnego dnia waflowe kółko pokrój na trójkąty. Każdy cienko posmaruj kajmakiem i obsyp płatkami migdałowymi. Wcześniej możesz je uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń