Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki

Waniliowe ciasteczka wyciskane z maszynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 415

Dodano:

Odsłon: 973

Ciasteczka są rewelacyjne, bardzo kruche rozpływają się w ustach.

Składniki

  • mąka tortowa 30 dag
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 1 łyżka
  • masło zimne 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • posypka kolorowa
  • polewa czekoladowa 1 szt
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, starte na tarce o dużych otworach zimne masło, olej, aromat i spirytus

  2. Zagnieść elastyczne miękkie ciasto, wybić wałkiem.

  3. Ciasto przełożyć do maszynki, wyciskać ciasteczka na nie posmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni.

  4. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ozdobić zimne ciasteczka, posypać kolorową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń