Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warkocz drożdżowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 3-4 łyżki mleka oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Do przesianej mąki dodaj pozostałe mleko, zaczyn, sól, przestudzony tłuszcz oraz żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Do umytych malin dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Środek posyp bułką tartą i rozłóż maliny. Oba boki natnij w paski i zakładaj je na przemian na nadzienie (niezbyt dokładnie, aby kawałki owoców były widoczne).
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz 40 min w temp. 180°C. Do przesianego cukru pudru dodaj wodę lub sok z cytryny, wymieszaj. Wystudzone ciasto polej lukrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie