Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocz orzechowo-makowy"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Domieszaj łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj resztę cukru, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wbij jajko. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dolej masło. Ciasto przykryj. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Marcepan pokrój w kosteczkę. Orzechy grubo posiekaj.
Masę makową wymieszaj z rodzynkami, orzechami oraz marcepanem. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj i posmaruj masą makową. Placki zwiń. Rulony natnij wzdłuż, a potem spleć.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez godzinę. Ew. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj pergaminem, by wierzch ciasta zbytnio się nie zrumienił.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki gęsty lukier. Posmaruj nim wystudzony warkocz.
ok. 105 minut, 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina