Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warkocze drożdżowe z jabłkiem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 2,10 zł
Ciasto przygotowujemy według rady naszej ekspertki, pani Hanny Szymkiewicz, w ramce na stronie 36.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z rodzynkami i bułką tartą, dzielimy na 4 części. Ciasto wałkujemy na dwa prostokąty. Na środku każdego prostokąta układamy farsz, boki nacinamy prostopadle w paseczki.
Ciasto zwijamy, paski przekładamy przez siebie tak, by wyglądały jak warkocz. Przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy na złoto, 35-40 minut, w piecyku nagrzanym do temperatury 200°C.Źródło: Rewia