Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warstwowa sałatka z ananasową nutą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Jajka doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut (żółtka jajek gotowanych dłużej będą miały ciemną nieapetyczną obwódkę). Odcedź, obierz ze skorupek, odłóż do całkowitego wystudzenia. W tym czasie jabłka umyj i razem ze skórką pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne.
Miąższ pokrój w średnią kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pory oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Tak samo pokrój też zimne jajka. Szynkę potnij w paseczki. Kukurydzę przełóż na sitko, by ociekła. Ananasy osącz, pokrój w kostkę. Trochę zalewy ananasowej, wymieszaj z majonezem oraz kwaśną śmietaną. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane ułóż warstwami w wysokich szklankach lub pucharkach. Polej przygotowanym sosem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przeniknęły. Przed podaniem każdą porcję sałatki udekoruj listkami natki pietruszki.Źródło: Naj