Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowiec jogurtowy to bardzo smaczne, orzeźwiające i lekkie ciasto na zimno na bazie jogurtów i galaretek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą i odstawiłam. Jogurt naturalny podzieliłam sobie na dwie równe połowy, czyli po 180g. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną galaretkę wymieszałam z pierwszą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na dno przygotowanej foremki. Formę wstawiłam do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową, również w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną wymieszałam z jogurtem brzoskwiniowym i wylałam na masę cytrynową. Foremkę ponownie schowałam do lodówki, aby kolejna warstwa stężała. I znów w tym czasie rozpuściłam w 200ml gorącej wody galaretkę agrestową i odstawiłam ją do wystygnięcia. Zimną połączyłam z drugą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na masę brzoskwiniową. Ciasto schłodziłam w lodówce, a w między czasie przygotowałam galaretkę truskawkową, rozpuszczając ją w 400ml gorącej wody. Zimną galaretkę wylałam na ciasto i odstawiłam je do lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych.