Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywne placuszki"
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 137
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10025
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 137
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10025
Składniki
1 Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki.
Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę. Całość starannie wymieszaj. Zioła (np. tymianek lub majeranek) opłucz, osusz, otrzyj listki. Masę na placki dopraw do smaku ziołami, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczano-cukiniowe. W razie potrzeby dolewaj olej.
Po usmażeniu układaj placki na papierowych ręcznikach lub na bibule, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeśli przygotowałaś placki wcześniej, przed podaniem na stół możesz je odgrzać.
W tym celu blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, umieść placki. Odgrzewaj kilka minut w temp. 180 st. Jeśli chcesz, serwuj z sosem pomidorowym.Źródło: Świat kobiety