Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywny placek"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Papryki umyj, oczyść i pokrój w grubsze paski. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na dużym ogniu.
Do ziemniaczanego purée dodaj mleko, żółtka i przestudzone roztopione masło. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie wymieszaj z podsmażoną papryką. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.
Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie wyrównaj wierzch. Zapiekaj w temperaturze 180°C, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor. Na 15 minut przed końcem pieczenia posyp powierzchnię pokruszoną mozzarellą.
ok. 55 min Porcja 260 kcal Koszt porcji ok. 1,30 zł Przepis dla 4-6 osób.Źródło: Kobieta i życie