Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański makowiec, który smakiem nie odbiega od tego tradycyjnego :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Robimy rozczyn. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i cukru oraz LEKKO podgrzanym mlekiem (zbyt gorące zabije drożdże) Odstawiamy na 10-15min.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem.
Po upływie 15 min dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto zacznie się sklejać dolewamy stopniowo olej.
Gdy ciasto się wyrobi wykładamy je na blat i zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie.
Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem.
Po upływie 2 godzin LEKKO podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową pamiętając o zostawieniu wolnej przestrzeni po bokach. Zawijamy w roladę pamiętając o zawinięciu boków.
Gotową roladę przekładamy i zawijamy w papier do pieczenia zostawiając 2-3cm przestrzeni do wyrośnięcia. (dzięki papierowi ciasto nie rozejdzie się na boki w trakcie pieczenia)
Tak zawinięte odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min, a w tym czasie nastawiamy piekarnik - 180*, góra dół.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min. Po ok. 15 minutach rozwijamy papier aby ciasto upiekło się równomiernie. Ma być upieczone na jasnobrązowy kolor.
Po ostygnięciu polewamy gęstym lukrem z cukru pudru i wody, posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego!