Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu dopadło mnie przeziębienie. Jako że choruję bardzo rzadko, raz na kilka lat, to zwykle bardzo mnie to męczy. Wraz z przeziębieniem naszła mnie chęć na zupełnie inne ciasto. Ciasto, jakiego nigdy jeszcze nie robiłam. Ponieważ od jakiegoś czasu korciło mnie właśnie ciasto wegańskie - padło na takie. Okazało się, że ciasto bez mąki pszennej, bez mleka i bez jajek może być smaczne, a wyglądem i konsystencją nie przypominać podeszwy od glana (czego się nieco obawiałam). Przepis podpatrzyłam na kwestii smaku, ale nieco zwiększyłam proporcje, by ilość ciasta odpowiadała tortownicy 22cm. Przypomina trochę ciasto piaskowe.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9041
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9041
Składniki
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku, żeby się rozpuściło.
Do miski wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy je łyżką. Dodajemy mleko kokosowe i starannie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do tortownicy wlewamy 2/3 ciasta, a do pozostałej w misce części dodajemy karob i mieszamy.
Wykładamy na pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - powinno to być jakieś 50 minut, ale każdy piekarnik piecze po swojemu, więc po prostu trzeba pilnować.. Wbrew pozorom wyrasta w miarę nieźle :) Jeśli chcemy, przygotowujemy polewę z czekolady i mleka kokosowego, którą rozprowadzamy po ostudzonym cieście. Ja tam posypałam cukrem pudrem i też było fajnie :) Ciasto naprawdę smaczne, słodkie, kruche i wyjątkowo delikatne. Mojej córci bardzo smakowało, zresztą nie tylko jej - ciasto zniknęło naprawdę szybko :) Smacznego!!!!