Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeszukałam pół internetu, żeby znaleźć zdrowszą i mniej tłustą alternatywę dla smażonych na głębokim oleju pączków czy faworków. Postanowiłam przygotować donaty pieczoe w piekarniku, które można przygotować dosłownie na ostatnią chwilę, łącznie z pieczeniem zajmuje to maksymalnie 30 minut. To co, kto ma ochotę na pyszne, delikatne i zdrowe donaty? Inspiracja na przepis zaczerpnięta z babble.com
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 180°C*. Do siemienia dodajemy wodę, mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Niewielki rondelek nastawiamy na palnik ze średnim ogniem i wlewamy mleko i ocet, dodajemy siemię i olej, mieszamy do rozpuszczenia się oleju i ocieplenia płynów. Całość powinna być ciepła ale nie gorąca, babcinym sposobem, temperatura jest odpowiednia gdy można spokojnie włożyć palec i jednocześnie czuć, że jest wyższa niż temperatura ciała. Płynne składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko tyle by składniki się połączyły. Jak ktoś ma formę do donatów to uzupełnia ją do 2/3 wysokości. Kto, tak jak ja, nie ma, musi radzić sobie inaczej. Nabieramy porcje ciasta o wielkości kopiatej łyżki, formujemy z niego delikatnie rękami kulkę, przekładamy na brytfannę i delikatnie spłaszczamy. Robimy małe kulki z foli aluminiowej i wciskamy je w środek każdego donata, upewniając się, że folia dociera do spodu. Pieczemy 12-15 minut – do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, po upieczeniu dajemy im przestygnąć kilka minut i dekorujemy według własnego uznania. Smacznego!