Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wegetariańskie burgery"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 923
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 923
Składniki
Kaszę wsyp na sito, opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj osoloną wodę (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Wsyp kaszę, gotuj 15-20 min. Fasolę przełóż na sito i opłucz pod bieżącą wodą. Rozgnieć widelcem. Cebulę pokrój w kostkę. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Do miski przełóż wystudzoną kaszę oraz cebulę, dodaj rozgniecioną fasolę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę; dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj tyle bułki tartej, by masa miała zwartą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ręce zwilż zimną wodą i formuj z masy niewielkie kotleciki, lekko je spłaszczając. Następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Podawaj w bułce, np. z plastrem pomidora, serem mozzarella i awokado.Źródło: Świat i Ludzie