Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto znalazłam na "Słodkiej stronie". W oryginalnym przepisie jest masa budyniowa, ja zamieniłam ją na krem pomarańczowy z serka mascarpone, którym przełożony jest biszkopt z makiem. Ciasto zawiera również alkohol, jak przystało na "Dame weselną". Polecam.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na końcu wsypać mak i też dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy 25 x 25cm.
Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok.30 minut do suchego patyczka.
Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na dwie części.
Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę, a z trzech wycisnąć sok.
Do soku dodać wodę, cukier, olejek pomarańczowy i startą skórkę . Całość zagotować.
W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego soku. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i powstanie kisiel.
Kisiel przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć z kisielem pomarańczowym /dodawać po troszku, aby nie powstały grudki/ i utrzeć na puszysty krem.
Na dolną część biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu pomarańczowego, przykryć drugą częścią i położyć resztę kremu. Wyrównać.
Każdy z herbatników zanurzyć na sekundę w wódce i ułożyć na wierzchniej warstwie kremu.
Śmietankę zagrzać /nie gotować/ , dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie dodać wódkę , wymieszać i równomiernie rozprowadzić polewę na herbatnikach.
Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma niepowtarzalny smak .Idealnie pasuje do kawusi jak i dobrej herbatki.
Życzę SMACZNEGO!
Zbliża się letni okres więc pora na lekkie orzeźwiające deserki :))
Odsłon: 21141
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 79
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 62
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 73
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 60
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 78
Mąż jest na diecie ketogenicznej, taki deser nie tylko syci ale również zaspo...
Odsłon: 54
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 79
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 62
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 73
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 60
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 78
Mąż jest na diecie ketogenicznej, taki deser nie tylko syci ale również zaspo...
Odsłon: 54
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na końcu wsypać mak i też dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 25 x 25cm. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok.30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na dwie części.
Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę, a z trzech wycisnąć sok. Do soku dodać wodę, cukier, olejek pomarańczowy i startą skórkę . Całość zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego soku. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i powstanie kisiel. Kisiel przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć z kisielem pomarańczowym /dodawać po troszku, aby nie powstały grudki/ i utrzeć na puszysty krem.
Na dolną część biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu pomarańczowego, przykryć drugą częścią i położyć resztę kremu. Wyrównać. Każdy z herbatników zanurzyć na sekundę w wódce i ułożyć na wierzchniej warstwie kremu.
Śmietankę zagrzać /nie gotować/ , dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie dodać wódkę , wymieszać i równomiernie rozprowadzić polewę na herbatnikach. Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma niepowtarzalny smak .Idealnie pasuje do kawusi jak i dobrej herbatki. Życzę SMACZNEGO!
Przepisy Desery
Desery
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Desery
Słodkie kuleczki amarantusowe
Desery
Najprostsze ciasto owocowe które zawsze się udaje - ciasto jagodowe
Desery
Ekspresowe czekoladowe pralinki amarantusowe
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 24
Słodkie kuleczki amarantusowe
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od st...
Odsłon: 22