Do góry

Desery Przepis na:

Wiedeńskie ciasteczka z okienkiem

Wiedeńskie ciasteczka z okienkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 4328

Te nieduże cudeńka cieszą oczy i zaspakajają potrzebę czegoś słodkiego.

Składniki

  • zmielone migdały 150 g
  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 150 g
  • żółtka 2
  • miękkie masło 220 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa lub truskawkowa ok. 110 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wmieszać z cynamonem, migdałami i skórką cytrynową.
    Ubić masło z cukrem na puszystą masę potem stopniowo dodawać pojedynczo żółtka jaj .
    Gdy masa jest ubita, porcjami dodawać mąkę z dodatkami.
    Zagnieść jednolite ciasto i ostawić do schłodzenia w lodówce na 20-30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 C .
    Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i foremką wycinać dwie części na każde ciastko - w jednej wyciąć środek mniejszą foremką.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
    Piec 10-12 minut aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić. Wystudzić.

  2. Spody, czyli pełne ciasteczka smarować konfiturą i przykryć ciasteczkiem z dziurką.
    Można jeść od razu, ale najlepsze są następnego dnia, kiedy złapią wilgoć od konfitury.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń