Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-04-2022
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już pomału zacząć planowac co przygotować, żeby dobrze zorganizowanac sobie ten przedświąteczny czas. Dzisiaj królowa ciast na świątecznym stole - wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa. Dzięki dodatkowi jogurtu jest bardzo wilgotna, a dodatek cytrusow sprawia, że jest bardzo aromatyczna. Zapraszam :)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem z skórka cytrynową na puszystą masę, nastepnie dodać przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, dalej delikatnie miksować. Dodać również wystudzone masło, jogurt naturalny i oba soki. Całość dalej ucierać do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, ja użyłam silikonowej, więc niczym nie natłuszczalam. Babkę piec przez ok.50 min w temp. 180 stopni. Gotową babkę zostawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Zimna babkę polać przygotowanym lukrem.
Smacznego !