Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny pasztet w kolorowym pieprzu

Wielkanocny pasztet w kolorowym pieprzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Wielkanocny pasztet w kolorowym pieprzu"

Składniki

  • 50 dag dziczyzny
  • 50 dag mięsa z zająca lub królika
  • 50 dag podgardla wieprzowego. Do gotowania mięsa: 3 listki laur
  • pieprz
  • ziele ang.; 50 dag wątróbek
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkat
  • kolendra
  • majeranek
  • miel. goździki
  • jałowiec
  • 2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami.

  2. Blachę natłuść, obsyp tartą bułką. Włóż mięso, na nim ułóż paski słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, po czym zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze ok. 15 min.

  3. Wielkanocny pasztet w kolorowym pieprzu - wersja II

  4. 60 dag wieprzowiny, 60 dag podgardla wieprzowego. Do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang., 60 dag wątróbek, 3 kajzerki, 3 jajka, 20 dag słoniny, 10 dag tartej bułki, sól, pieprz, gałka muszkat., kolendra, majeranek, miel. goździki, jałowiec, 2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do nasmarowania blachy.

  5. Mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy z 1/2 słoniny. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami.

  6. Blachę natłuść, obsyp bułką. Włóż mięso, na nim ułóż paski z reszty słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze przez ok. 15 min.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń