Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielkanocny sernik na kruchym spodzie"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2509
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1064
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2509
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1064
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1384
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, jajko oraz 5 łyżek cukru. Szybko zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia.
1/3 porcji ciasta pozostaw w lodówce. Resztę wyjmij, rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wylep nim spód oraz boki prostokątnej formy do pieczenia.
Ser (trzykrotnie mielony) utrzyj lub zmiksuj z pozostałym cukrem, 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połącz delikatnie z pianą z 4 białek. Dodaj rodzynki. Przygotowaną ma- sę rozłóż na cieście.
Z pozostałego schłodzonego ciasta uformuj cienkie wałeczki, ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj ją roztrzepanym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temp. 180 st. Zimny sernik udekoruj lukrem oraz dżemem.
Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety