Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny sernik na kruchym spodzie

Wielkanocny sernik na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Wielkanocny sernik na kruchym spodzie"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 5 łyżek masła i mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • białko
  • 50 dag sera
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag rodzynek
  • lukier
  • dżem wiśniowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, jajko oraz 5 łyżek cukru. Szybko zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia.

  2. 1/3 porcji ciasta pozostaw w lodówce. Resztę wyjmij, rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wylep nim spód oraz boki prostokątnej formy do pieczenia.

  3. Ser (trzykrotnie mielony) utrzyj lub zmiksuj z pozostałym cukrem, 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połącz delikatnie z pianą z 4 białek. Dodaj rodzynki. Przygotowaną ma- sę rozłóż na cieście.

  4. Z pozostałego schłodzonego ciasta uformuj cienkie wałeczki, ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj ją roztrzepanym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temp. 180 st. Zimny sernik udekoruj lukrem oraz dżemem.

  5. Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 1,80 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń