Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy z suszonymi owocami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Suszone jabłka, śliwki oraz morele potnij na kawałki, przesyp do miseczki. Dodaj żurawinę oraz orzeszki piniowe i pistacje. Bakalie zalej winem. Odstaw do namoczenia. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże i miód. Dodaj 1/2 mąki.
Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Marcepan zetrzyj. Utrzyj 20 dag masła z marcepanem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiej z przyprawą. Dodaj skórkę cytrynową. Wsyp do masy maślano-marcepanowej. Dodaj przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz bakalie. Zagnieć ciasto.
Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Foremkę z kominem posmaruj tłuszczem. Kiedy ciasto podrośnie, ponownie je zagnieć. Przełóż do formy. Przykryj i odstaw jeszcze na godzinę. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. w połowie czasu pieczenia ciasto przykryj pergaminem, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Pozostałe masło stop, jeszcze ciepłe ciasto posmaruj połową masła i oprósz połową cukru pudru. Ponownie posmaruj resztą masła i posyp pozostałym cukrem pudrem. Udekoruj bakaliami. ok. 90 minut. Wyrastanie zaczynu i ciasta ok. 110 minut , 1 porcja ok. 370 kcal.Źródło: Tina