Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy z wiśniami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Wymieszaj drożdże z cukrem pudrem i letnim mlekiem i poczekaj, aż powstanie zaczyn. Do mąki dodaj szczyptę soli, a także żółtka, zaczyn i miękkie masło. Zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i odłóż na ok. 15 minut.
Z soku wiśniowego i budyniu ugotuj gęsty krem. Dodaj wiśnie i gotuj jeszcze przez chwilkę. Kiedy wystygnie, rozsmaruj krem na rozwałkowanym cieście. Zwiń w roladę i włóż do formy na wieniec. Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem, natnij ciasto w kilku miejscach i posyp je cukrem.
Następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut. Czas przygotowania: 50 minut (bez czasu „odpoczywania”).
Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 277 kcal.Źródło: Na żywo