Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec marcepanowy z orzechami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13819
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15425
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6293
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13819
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15425
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6293
Składniki
250 ml mleka lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, 8 dag cukru, szczyptę soli. Przemieszaj i zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w mleku, mieszankę wlej do wgłębienia, przysyp mąką z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Rodzynki sparz wrzątkiem, osącz na sitku. Masło rozpuść, przestudź. Do miski z mąką wbij jajka, wlej masło. Wyrób ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haka. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w cieple (na ok. 30 min).
Marcepan i orzechy posiekaj. Wymieszaj z rodzynkami. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym. 40x60 cm. Pokrój wzdłuż na 3 paski. Każdy posyp bakaliami (2 łyżki odłóż do dekoracji), pozostawiając wolny margines. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka, posmaruj krawędzie pasków. Zwiń je w rulony. Następnie z trzech rulonów spleć warkocz. Końce warkocza zlep tak, by powstał wieniec.
Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem. Odstaw na 15 min. Posmaruj pozos tałym żółtkiem z mlekiem, posyp bakaliami i cukrem granulowanym. Piecz ok. 45 min w temp. 200 st.Źródło: Tina