Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z dużą ilością czerwonych porzeczek (kwaśnych) i masą marcepanową (słodką). Słodko-kwaśna przyjemność przy filiżance kawy.
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 30
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 650
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 30
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 650
Składniki
Mąkę, 100g cukru, 1 opakowanie skórki cytrynowej i sól wymieszać w dużej misce. Drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku.
Mleko, 1 jajko i masło dodać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 35 minut.
Masę marcepanową zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałą skórką cytrynową i z dżemem. Porzeczki umyć i za pomocą widelca oderwać od gałązek, wymieszać z pozostałym cukrem.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek 50x30 cm. Rozłożyć masę marcepanową, zostawiając wolny brzeg. Posypać porzeczkami. Zwinąć wzdłuż długości w roladę. Następnie roladę przeciąć po długości na pół. Przepleść i uformować koło. Przełozyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować wieniec.. Posypać płatkami migdałowymi. Zostawić na 20 minut do wyrośnięćia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wieniec piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 40-50 minut. Gdyby się za mocno przypiekał, przykryć folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia. Smacznego :)