Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec z malinami i ajerkoniakiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10702
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Maliny przełóż na sitko, pozostaw tak w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną i dobrze ociekną. Czekoladę grubo zetrzyj. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 4/5 cukru oraz szczyptę soli. Wbij jajka. Wlej olej oraz 150 ml ajerkoniaku. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Podziel je na dwie równe porcje. Jedną część ciasta wymieszaj z przesianym kakao, startą czekoladą, resztą cukru i malinami. Trochę owoców pozostaw do dekoracji.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian nałóż do niej porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ew. lekko przemieszaj je widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Studź ok. 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wieniec ostrożnie wyjmij z formy, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Tuż przed podaniem wyłóż ją na ciasto. Polej pozostałym ajerkoniakiem i udekoruj odłożonymi wcześniej malinami.
ok. 1 godziny 45 minut. 1 porcja ok. 350 kcal.Źródło: Tina