Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z morelami"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Świeże drożdże rozdrobnij palcami, wsyp do miseczki. Dodaj łyżkę cukru, utrzyj. Zalej ciepłym mlekiem. Dodaj pół porcji przesianej mąki, wymieszaj, a potem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, utrzyj. Wsyp resztę przesianej mąki. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach 40 cm na 24 cm. Potnij na 3 długie pasy. Posyp je pośrodku posiekanymi drobno suszonymi morelami oraz rodzynkami.
Pasy zroluj tak, by przykryć znajdujące się na nich owoce, a następnie zapleć z nich warkocz. Okrągłą formę natłuść. Ułóż warkocz, formując wieniec. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp siekanymi orzechami. Piecz ok. 40 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety