Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z morelami"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Świeże drożdże rozdrobnij palcami, wsyp do miseczki. Dodaj łyżkę cukru, utrzyj. Zalej ciepłym mlekiem. Dodaj pół porcji przesianej mąki, wymieszaj, a potem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, utrzyj. Wsyp resztę przesianej mąki. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach 40 cm na 24 cm. Potnij na 3 długie pasy. Posyp je pośrodku posiekanymi drobno suszonymi morelami oraz rodzynkami.
Pasy zroluj tak, by przykryć znajdujące się na nich owoce, a następnie zapleć z nich warkocz. Okrągłą formę natłuść. Ułóż warkocz, formując wieniec. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp siekanymi orzechami. Piecz ok. 40 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety