Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, mięciutki makowiec z mnóstwem maku w środku. Idealny na święta do poobiedniej kawy lub herbaty. Polecam
Miska, mikser, drewniana łyżka, miarka do odmierzania, blachy do pieczenia, stolnica
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 677
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 229
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 365
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 677
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 229
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 365
Składniki
Do miski wsypuje mąkę, cukier, a następnie dodaje drożdże. Zalewam stopniowo ciepłym mlekiem mieszając je z drożdżami i zagniatając do środka kilka łyżek masła. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Masa makowa: Masę wymieszać z bułką tartą oraz ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać, podzielić na dwie części. Rozwałkowuje jedną cześć na prostokąt o wymiarach 30x35cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć strucle w papier zostawiając w środku około 2cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. To sam zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Obydwa makowce położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
POLEWA CZEKOLADOWA Kakao, cukier i masło włożyć do rondelka i rozpuszczać na wolnym ogniu. Opcjonalnie dodać trzy kostki mlecznej czekolady. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i polać makowce, a następnie udekorować ozdobami cukierniczymi, a kiedy polewa dobrze zastygnie podawać. Smacznego.